Vlastně to začalo nevědomky už někdy na konci 70. let.
Jako malého kluka mě babička brávala do kladenské cukrárny v Amálské ulici – hned naproti škole, kam jsem chodil. Mým oblíbeným úlovkem tam bylo lízátko (za 25 halířů) a barevné ovocné štangle (za 1 Kčs).
Po škole mě doba zavála na rok do kladenské Poldovky, ale věděl jsem, že v továrně šťastný nebudu.
A pak, začátkem 90. let, přišel ten symbolický impuls: prostor, kam jsme chodívali s babičkou na dorty, byl k pronájmu! Rozhodl jsem se spolu s manželkou Martinou, že zkusíme podnikat a vybudovat vlastní cukrárnu. Takovou, kde bude lidem opravdu chutnat a kde se budou cítit dobře. Vmžiku jsme vymysleli i název – ŇAM ŇAM.
Pustili jsme se do práce. Manželka byla v té době na mateřské, hodně mi proto pomáhala moje mladší sestra Zita. V době „předinternetové“ moc zdrojů informací nebylo, a tak jsem využil své znalosti z podnikatelské školy, naučil jsem se hodně vnímat svět okolo sebe a zatraceně dobře improvizovat.
Už od počátku bylo naším hlavním cílem vyrábět dobrou zmrzlinu. Dodnes si pamatuji, jak jsem naše první zmrzliny míchal s kamarády Milanem a Petrem. Jen tak – podle chuti.
4. srpna 1993 jsme otevřeli. Naši první cukrárnu!
Jeden starý zkušený cukrář mi tehdy řekl: „Vyuč se a pamatuj si: zmrzlinařina je sezónní záležitost.“
Obě rady jsem si vzal k srdci. Vyučil jsem se cukrářem, abych řemeslu lépe porozuměl. Pak jsem absolvoval různé kurzy a učil se od mistrů zmrzlinářů, i těch nejslavnějších – italských.
Brzy jsme investovali do koupě několika strojů a zřídili jsme malou výrobnu v zadní části cukrárny.
Naše výrobky lidem chutnaly a tak jsme rozšiřovali sortiment a začali rozvážet do dalších podniků.
V roce 2000 jsme udělali velký krok a vybudovali výrobnu ve Velké Dobré nedaleko Kladna. Tam jsme také později otevřeli naši další provozovnu ŇAM ŇAM Zastávka. Poté následovaly i sezónní stánky na Americe (v provozu v letních měsících), v Malém Přítočně a prodejna v Tuchlovicích.
Cukrárna v Amálské ulici mezitím zažívala lepší i horší časy. Jednu dobu jsme neměli kapacitu ji provozovat sami, a tak jsme ji pronajali. To ale nebylo šťastné rozhodnutí.
V roce 2012 jsme ji proto vzali zpět do naší režie a řekli si, že zkusíme vybudovat naši vlastní kavárnu snů – takovou, do které bychom sami rádi chodili. S vynikající zmrzlinou a dorty, báječnou kávou, milou obsluhou, povznášející atmosférou a v prostorách, které budou do posledního detailu funkčně i designově promyšlené.
Stálo nás to hodně času, energie a samozřejmě i peněz, ale povedlo se to:
29. listopadu 2013 jsme otevřeli ŇAM ŇAM CAFE. Naši vymazlenou kavárnu, náš obýváček pro veřejnost, náš druhý, poněkud veřejný, domov.
Cukrařina a zmrzliny nás baví už více než 30 let. Stále vymýšlíme nové dorty i originální druhy zmrzliny. Snažíme se naše cukrářské umění posouvat dál. Tak vznikla před lety i naše zmrzlina Bombato.
Nejprve jsme ji připravovali jen pro naše přátele: nehleděli jsme na náklady ani pracnost výroby, prostě jsme vzali ty nejlepší suroviny a hráli si s chutěmi.
„Proč to neprodáváte?“ ptali se nás přátelé, když ji ochutnali. A tak jsme to zkusili – s mírnou skepsí, že kvůli logicky vyšší ceně se zmrzlina bude hůř prodávat. Ale naštěstí jsme se spletli. Bombato se rychle stalo oblíbeným mezi dětmi, dospělými i majiteli restaurací.
V roce 2019 ocenila kvalitu Bombata i odborná porota na soutěži o nejlepší řemeslnou zmrzlinu v ČR na Gelato Festivalu. Reprezentovala nás moje manželka Martina, naše šéfzmrzlinářka. Porota ocenila její zmrzlinu Letní hruška vyrobenou z hrušek ze sadu z nedalekého Bílichova. Postoupili jsme tak z národního kola soutěže do evropského zmrzlinářského finále. A i tam Martina uspěla! V rámci Gelato Festival World Masters se v roce 2021 v Bologni představilo 28 zmrzlinářů ze 17 zemí a Martina získala famózní 2. místo a postoupila do světového finále! Smekám před ní klobouk a jsem rád, že její trpělivou práci, umění a nadšení ocenili i mistři italského gelata, kteří byli v porotě a udělili Martině hned dvakrát desítku – nejvyšší možné bodové ohodnocení.
Ale to jsem trochu předběhli, musíme se ještě zastavit o rok dříve. Co přinesl rok 2020, to všichni víme… I v těžkých časech pro nás bylo hlavně důležité udržet kontakt s vámi, našimi hosty a odběrateli. Jak to jen šlo, byli jsme tu pro vás a chtěli naplnit naše motto: Děláme svět sladší. A měli jsme na to i nové posily – po návratu z objevování jiných oborů se do našeho týmu na konci roku 2019 připojil náš syn Michal a pomáhá nám také dcera Anička. Spolu s naší neteří Andrejkou, která je stálicí našeho kolektivu, jsme tak skutečně rodinnou firmou a já z toho mám radost.
A protože raději vidím ve světě to dobré, pokračovali jsme i v koronavirové době v každodenní práci na novém velkém projektu. Jmenuje se Velká Dobrá kavárna. A já už se moc těším, až vás v ní uvítám a podělím se s vámi o všechny detaily.
I přes nárůst výroby za poslední roky a nové plány jsme pořád velcí (malí) tak akorát – abychom mohli dělat skvělé produkty a nebyli anonymní továrnou. Zakládáme si na férovém vztahu s našimi odběrateli – dnes vedle vlastních provozoven rozvážíme naše dobroty do více než 100 podniků v okruhu 100 kilometrů od Prahy.
Cukrařina, kavárny a vše, co k nim patří, se staly mou vášní. Rád chodím na návštěvu do zajímavých podniků, poznávám nová místa a ochutnávám dobrou kávu, zákusky, zmrzlinu a vše, co souvisí s kavárenským světem. Baví nás v ŇAM ŇAM CAFE pořádat kávové večery nebo si zvát na přední české baristy.
S radostí se čas od času postavím za bar v naší kavárně a pečuji o hosty. Myslím, že k důvěrné atmosféře podniku patří, když stálí hosté kavárníka znají – a naopak. I proto mám rád naše hudební večery, kdy si sednu k pianu v rohu kavárny a čas najednou plyne úplně jinak.
Příjemně, voňavě, v poklidu. Prostě jak to má v kavárně být.
Vzpomínám tu taky na babičku a naše výpravy do cukrárny. Myslím, že v té naší by si ráda dala věneček. A pokaždé by se mi jej snažila zaplatit 🙂
Přijďte k nám posedět a ochutnat zmrzlinu, dorty, kávu. Rád vás uvítám.
V trvalé úctě
Váš kavárník Radek Březina